По
известните марокански ястия
Мароко освен известен с невероятният си зехтин,
който бива търсен от целият свят, то мака ри доста по скъпото арганово масло също е в едни от качествените
стоки,които страната предлага на всички. То има безценни лечебни и козметични
качества, с леко златист цвят, но силно се употребява и за салати и предястия.
Ако искате да усетите неговият вкус, то върху
изпечен хляб, който е още топъл, можете да усетите неговият аромат и
вкус най- добре. Това е един хляб, който на много места е вариация на познатата
у нас плоска арабска питка. Ако ще
предприемате екзотичен туризъм
, но и не искате да се лишавате от вкусни ястия, то Мароко е точната
дестинация.Там невероятният кускус е
гастрономически етикет за Кралството , но
и за всички страни от Магреба.
Тук става дума за доста дребни
зрънца, които биват получени от пшеничен
грис по изключително майсторска технология. След това те се приготвят в специални кускусиери на пара,
спокойно след това можете да избирате от всякакви варианти за заливка , дали
солени или сладки, изборът е ваш. Но най- често търсените от самите мароканци
са нахут и стафиди, също така като за по
основно са тиквички, ряпа или боб , за тези,които не хапват месо има и
миксове от по 7 зеленчука, а
любимият, който е за децата
сладък кускус е с канела или сефа. С идването на Великденските празници можете
да се възползвате да отидете на Мароко- екскурзии, където
видовете агнешко и овнешкото,са доста големи. Също така и телешкото, и козето
месо, заедно с птичето са най-солидният постамент на мароканската кухня. Ако не
спазвате някакви диети, то спокойно можете да си похапнете чевермета, или
мечоуи, които по време на празници можете да намерите навсякъде. За тези, които
се смятат любознателни сладокусници, то
при уличните котлончета, в едни прастари тигани, ще ви забъркат невероятни ястия от агнешки дреболии и главички.
Тъй като се смята, че ако не сте опитали
ястията,които се смятат за емблема на дадена страна, все едно не сте били там,
то за мароканската кухня това са -
Тажините . Те представляват с
конусовидна форма на капака при керамичните съдове , която бива пълна с меса, всякакви пресни зеленчуци и плодове ,които в комбинацията с ядките в и пъхнати в пещта за няколко часа,
то неминуемо следва едно преобразяване
на продуктите , които започват да
преливат от вкусове .
Кускус е основен и много често
използван продукт. Солените гозби за също част от традицията в
готвенето.Главните съставки на тажина, са от
овнешко месо и много добре сушени сини сливи. Както се казва в седмицата поне веднъж трябва
да се хапна месо. Е и тук в Мароко рибата е част от традицията, а ако сте по крайбрежните области и сами ще се убедите в
това. Можете и да си спомните за
България, четейки в менюто вкусна солено-сладка баница, , то там тя се прави по
съвсем друг начин, която е наследство от испанските евреи. Има
традиционните кабаб и кефта. Много хора, казвате, че именно благодарение
на храната е начин да опознаеш даден
народ добре и ние сме на това мнение и затова
нека навлезем по-дълбоко в кулинарните традиции ,с които е богата
Мароко. С тяхната кухня спокойно може
да усетиш и белега на историята им
особено ако сте за по – дълго време та. Мароканците са успели да запазят традициите на своята кухня от самото й начало
чак до наши дни. Тя е интересна, изключително ароматна и леко пикантна, макар и
да не е за вярване, тя е и лесна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар