петък, 1 август 2014 г.

Да разберем поведението на хлебарките

Хлебарките са домашните вредители, от които почти всяко домакинство се оплаква. А дори и при най-добрите условия за контролиране на популацията им пълното унищожаване нахлебарки е невъзможно на практика. Но разбирането и характера на тяхното поведение ни дава възможност да контролираме тяхната популация и да я сведем до минимум. Основните характеристики на поведението на хлебарките се свеждат до размножаване, оцеляване, движение и хранене. Домашната хлебарка се е усъвършенствала в тези четири неща като храненето е най-добре развитата характеристика, защото без нея няма движение и размножаване. Това означава, че ако искаме да постигнем на качествено унищожаване хлебарките у дома трябва да се съсредоточим върху техните хранителни навици и характеристики. Трябва да ограничим до минимум хранителните вещества на хлебарките, а това хич не е лесно, защото тяхното меню е доста богато и включва и странни неща като лепило, целулоза, екскременти и дори обувки от естествена кожа.

Основните нужди на хлебарките се свеждат до четири основни елемента за тяхното оцеляване: храна, вода, топлина и подслон. Докато Германската хлебарка има нужда от топлина и покрив над главата си, Ориенталската може спокойно да оцелее и на открито. Това означава, че популацията на хлебарките се увеличава там, където канализацията е зле поддържана и за да постигнем премахване на хлебарките в София и големите градове трябва да ограничим поне единия от тези четири елемента необходими за тяхното оцеляване. Освен това е открито, че хлебарките са изключително социални, те създават свои колонии, а когато колонията стане твърде голяма тя се преструктурира в още колонии. Това е свързано и с тяхното движение и завземане на повече и повече територии. За това ако в съседен апартамент или в мазето на жилищна сграда има хлебарки те неминуемо ще стигнат до всеки един апартамент рано или късно. А на по-късен етап и до съседни жилищни сгради, в които се живее, има храна, канализация и топлопровод. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар